“Ga is met wat ritsjes staan”

De Telegraaf
do 19 mei 2011, 06:00
door Fiona Harmsen

AMSTERDAM –  „Hé Ben, wat een mazzel dat je je zondagse bloesje hebt aangetrokken. Hou je wel je buik in?”, roept de overbuurman met een Amsterdams accent naar Ben en Joke Heisterkamp, als ze voor dit artikel op de foto moeten.

Het is meteen duidelijk dat we op de markt zijn. Dat rauwe maar spontane contact maakt het ondernemen op een markt zo leuk.

„Ik zou er niet aan moeten denken om in een winkel te staan, dat je moet wachten tot er mensen binnenkomen. Hier heb je altijd wat gezelligheid om je heen. En een kraam verkoopt ook beter, want alles is lekker zichtbaar”, vertelt de amicale Ben Heisterkamp. Samen met zijn vrouw, en tegenwoordig ook hun zoon, runt hij al meer dan dertig jaar een fourniturenzaak op de Ten Katemarkt in Amsterdam.

De winkel is al sinds 1930 in de familie. Joke’s vader heeft altijd een naaimachinewinkel op de markt gehad. In het begin stonden Ben en Joke nog met kleding op de markt, maar op advies van Joke’s vader, zijn zij langzaamaan met fournituren begonnen. „Hij zei: ga nou is met wat ritsjes en knopen staan. En dat hebben we gedaan.” Later hebben we dat uitgebreid en uiteindelijk de knoop doorgehakt om met fournituren verder te gaan”, vertelt Ben. In de kraam ligt nu van alles, van vingerhoedjes tot Verschillende applicaties van bloemen tot beesten, vingerhoedjes, spelden, hoedjes, satijnen lint in alle kleuren en veel sierband. „Vooral het lint en sierband verkopen we heel veel. Onze klanten gebruiken het voor trouwerijen en het is bij ons heel goedkoop. Het duurste sierband is 2,50 euro per meter”, legt Ben uit. Want dat is ook een voordeel van de markt. Dat het er net altijd even goedkoper is dan in de winkel.

In de loop der jaren is er veel veranderd. Veel fourniturenzaken in de buurt hebben het niet gered. „Vroeger, had iedere vrouw een naaimachine thuis staan. Toen zoomde moeder met de naaimachine wel even een broek om. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Nu verkopen we tape waarmee broeken omgestréken kunnen worden”, lacht Ben. De familie Heisterkamp laat zich dus niet uit het veld slaan. Ze reizen de halve wereld af, Thailand, Turkije, India, Vietnam, op zoek naar mooi en goedkoop band en andere leuke spulletjes. Ben: „Weet je wanneer ik echt een trots gevoel heb? Als ik bijvoorbeeld een partijtje diadeems uit Thailand heb gekocht en als ik dan de eerste verkoop. Dan heb ik het goed ingeschat en dat voelt fantastisch.”

Zig Zag Fournituren
Ten Katestraat 20
020-6161912
www.zigzagfournituren.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.